Stormig flytt

Det har stormat, haglat och ösregnat. Nätterna har varit kyliga och dagarna mörka, men dagen då det tyngsta flyttlasset gick sken solen ända fram tills jag satte mig i bilen för att hämta Vidar, som varit hos mina föräldrar för att slippa stressen över att hålla reda på en så stor och virrig flock människor som sprang fram och tillbaka med grejer.

En vecka har vi sovit här nu. Det gick fort. Men ännu har jag lite kvar att göra i mitt gamla hem. Där finns fortfarande litegrann kvar som ska flyttas och så ska det städas också.

Det ekar tomt och ensamt i rummen nu och jag blir stressad av att vara där. Skavanker och slitage lyser emot mig och ekar sina minnen genom åren som gått. Det tar tid att lämna ett hem, inte bara genom flyttkartongerna.

Alla mina försök att planera den här flytten har stjälpts omkull på olika sätt och så mycket annat märkligt har inträffat att jag börjat undra om det ens är möjligt att det kan krångla så mycket. Men snart är det oktober och då ska allting vara klart. Det ska nog gå bra, det mesta andra har löst sig fastän att jag känner mig som att jag mest har stått och snurrat runt, runt på hälen.

Mitt under flytten kom det även ett lass med ved fraktat på den vackraste lastbil jag någonsin sett.

Jag blev väldigt glad, både för veden och sättet den levererades. Det är nästan så att jag har lust att tigga mig till att få provköra lite.

Jag har fått tillfälle att köra en betydligt modernare lastbil förra hösten och på min födelsedag fick jag fräsa fram i en Corvette och hade nog det bredaste leendet på länge när jag varvade motorn och rivstartade så att gruset skvätte. Det var en flickdröm som gick i uppfyllelse. Så att få köra en gammal vacker lastbil hade definitivt förgyllt min tillvaro en liten stund.

Veden som levererades på flyttdagen är färsk så den måste ligga ett tag innan jag kan använda den. Alltså fick jag och Vidar röja upp i skjulet för att kunna ta emot ännu mer ved. Torr ved, som kan eldas direkt.

Fast Vidar blev lyckligast över bollen han hittade och envisades med att springa fram och tillbaka med den medan jag bar och kånkade på det andra.

Jag har tur att han är så nyfiken som han är vid såna här tillfällen. Jag behöver inte hålla reda på var han är och vad han gör, han trivs bäst med att ha koll på mig.

Nästa lass ved levererades inte lika glamoröst, men det var en klump i magen av oro som släppte för min del. De här råa och kalla dagarna som varit har gett mig en insikt i att det kommer att gå åt mycket ved i vinter.

Då är det gott att veta att det finns de jag kan ringa till för att få mer. Nästa gång behöver jag inte röja ur skjulet innan heller. Det är inte utan att det känns ganska skönt.

Den här senaste veckan har varit slitsam för både mig, Vidar och katten. Ett par dagar efter stormen gick jag och Vidar helt planlöst in i skogen för att se om vi kunde hitta någon ny runda som kanske vore fin att gå. Vi gick och vi gick och vi gick. Efter fem kilometer kom vi fram till en sjö och jag insåg att jag egentligen inte hade den blekaste aning om var vi var eller att det ens fanns en sjö åt det hållet.

Lyckligast var förstås Vidar, som vanligt. Jag förundras alltid över hur mycket energi han har. Efter att jag hade gått en mil den dagen och han minst det dubbla var han fortfarande glad, pigg och förväntansfull när vi kom hem.

Det var skönt att bara gå. Jag gick förbi kantareller och trattkantareller utan att ens stanna upp en sekund för att plocka. Det bara rev i mig efter att få vara i skogen i rörelse, från ingen plats till nästa, utan att ens tänka på om det skulle bli jobbigt att gå hela långa vägen tillbaka.

Det vettigaste hade väl såklart varit att lägga alla de där timmarna i skogen på att flytta klart och börja packa upp på det nya stället, men jag antar att jag inte funkar på det viset. Det går bara inte. Jag måste ut i skogen.

Men så finns det såklart tid för vila också. För pälsbollar som blivit överbelastade med intryck behövs det soffhäng framför brasan. I mängder.

Jag hade en regel om att hundar inte är välkomna i soffan. Han är stor och hårar något alldeles förskräckligt, men efter att han travat fram och tillbaka utan att finna ro någonstans veknade jag och sa åt honom att hoppa upp.

Det tog inte två minuter förrän han somnat och dreglade ner kudden han lagt huvudet på.

Så numera trängs vi allihop i soffan.

Den ene snarkar högre än den andre…

Jag vet inte riktigt vad det är med det här stället. Antingen är det lugnet, tystnaden och avsaknaden av gatlampor, eller kanske bärandet av ved, flyttkartonger och möbler som gör det, men jag somnar tidigt om kvällarna och sover djupt hela natten. Något jag sällan gör annars.

Så nu är det dags att krypa ner i sängen igen. I morgon är det tid att röja ut det sista ur det förra hemmet.

8 reaktioner till “Stormig flytt

 1. hello Evelina, wow!, finally!, how well the result of moving. the stress and fatigue will already pass…

  Really the unloading of firewood was glamorous with that truck, its owner has it very well preserved and restored, I think that truck must be between the years 1954 to 1960’s, it really looks great…

  I imagined that you were in the preparations for the move, and perhaps that is what was needed to recover the dream, a change of environment, although it is also a way to recover from everything that needs to be done, very good to recover the hours of sleep.

  You see that everything is going well, now to prepare for winter!
  Have a great day tomorrow.
  a warm hug.

  Gillad av 1 person

  1. Yes, finally I have moved! But the sigh of relief is yet to come. I guess I have to give myself a little more time to realise that it’s done, I really live in a little red cottage now.

   I will love to prepare for winter and I’m already making new friends. People around here are very friendly and wish me welcome as soon as they walk or ride by. I’m really blessed!

   Hugs!

   Gillad av 1 person

   1. how good everything happens to you, I’m really in love with those very typical red cabins there, Sweden and Norway, as well as Finland or Iceland, I love them in all their varied forms…

    How nice to have a good welcome from the neighbors, and good vibes, the world should be like that, it would be ideal…

    As you say, you are blessed, I am very happy for you.
    In the end, everything has come out and it’s going well!

    have a good night.

    Gillad av 1 person

   2. Actually this house has been serving as a small chapel so it’s not meant to live in which makes it a little more challenging to find solutions when it comes to storage, kitchen, laundry and keeping it warm. One of the two rooms downstairs has around six meters to the ceiling and the other room has 2.60 meters to the ceiling, which is quite much too for a house built in the early 1900. But I agree, I love those cottages and cabins too.

    I have been invited to ride a rather big horse, a draught horse with the biggest hooves I’ve ever seen. That will be an adventure. Rather nerv tickling the very first time too, I guess. Haha.

    Warm hugs to you.

    Gillad av 1 person

 2. Wow! Is it from the year 1900 or so? Add to that it was a chapel, maybe that’s why you now sleep so peacefully, ha ha ha. with that height that it could even be remodeled, it would be ideal, how good…

  We wait for news of your new adventure with that great horse, I will be attentive, ha ha ha…

  Have a beautiful afternoon.
  hugs for you.

  Gillad av 1 person

  1. Yes, it’s built somewhere between 1904 and 1907. Different sources says different things.
   I must admit that I have about thousands ideas of how to build and not to build, but I won’t do much at all the first couple of years I think. It takes time to get to know a house. And there’s much to do in the garden…

   Haha, attentive… Well, we’ll see when my adventures with the horse begins. Hopefully next week.

   Take care! Hugs.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s