Tänk på att andas

Första dagen med sol på vad som känns som en evighet och plötsligt var hela världen annorlunda. Det gick till och med lättare att andas.

Apropå att andas så gick stor del av kiropraktor-besöket åt till att prata om andning och dess betydelse. Jag har alltid skruvat lite på mig, inte haft tålamod att lyssna, tyckt att det varit flummigt och jobbigt med folk som pratat om att det är så viktigt att andas. Jamen du veeeet, har jag himlat med ögonen och tänkt att det där är en inbyggd reflex hos de flesta av oss att när syrebristen blir för hög i kroppen så tar vi ett andetag.

Riktigt så enkelt är det visst inte, fick jag en lektion i idag. Det var efter att jag berättat att jag tycker att det är så märkligt att jag andas annorlunda nu när jag går annorlunda efter hennes behandlingar och min ökade medvetenhet om hur jag gör. Då berättade hon att sångare jobbar mycket med att ta bort spänningar i och runt bäckenet för att kunna ha rätt andningsteknik.

Hade jag inte haft ansiktet nedkört i det lilla hålet i massagebänken så hade jag tappat hakan. För att ha rätt andningsteknik behöver man släppa spänningarna i sina höfter…. Om jag inte hade upplevt det där märkliga nya sättet jag numera andas på ibland så hade jag nog inte alls kunnat ta det till mig. Nu var jag bara fylld av förundran. Det är sååå häftigt! Plötsligt rullas en helt ny värld av möjligheter ut framför mig och jag blir tokigt ivrig att dela mina funderingar och teorier kring hur allting hänger ihop och hur saker och ting kommer sig att de är som de är.

Så på vägen hem stannade jag en stund och andades. Vilken grej…

I tankarna malde hennes utmaning runt, runt. När det kliar i tänderna på mig och jag sätter på mig skorna och går ut….vad skulle hända om jag istället stannade kvar och andades igenom hela det där. Om det fanns någon som skulle orka med att finnas där med mig oavsett vad som händer.

För några veckor sedan hade jag inte kunnat fullfölja den tanken utan att det hade börjat klia galet mycket i tänderna och jag hade svarat att det blir nog säkert jättebra och börjat prata om något helt annat.

Nu funderade jag istället ganska länge på det där. Vad skulle hända?

Om jag stannade kvar. Om det går att andas bort kliet i tänderna (jo, jag vet fortfarande om att det är fysiskt omöjligt att ha klåda i tänderna). Det är en tillräckligt stor utmaning för att jag ska vilja testa. Vi får väl se nästa gång det börjar klia, om jag är lika kaxig då eller om jag måste gå ut och gå en liten runda.

Inte nog med att hon har lärt mig att gå, nu ska jag lära mig att andas också…

Men kanske, om det fanns någon som skulle orka med att finnas där med mig oavsett vad som händer när jag andas istället för att gå så kanske det skulle kunna hända lika häftiga grejer som när jag nu har lärt mig att gå på ett helt nytt sätt.

Tänk, allt det här händer bara för att jag fick ont i ryggen. Så många saker som till synes slumpartat inträffar, men som har så stor betydelse i ens liv. Jag slås av att jag så ofta skriver och tänker just kring andetag, luften och känslorna kring det. Ett mjukt andetag mot sin kind, en krusning av frostig andedräkt mot sin hals en gnistrande vinterdag eller att andas vinternatten.

Jag älskar att somna till ljudet av sovande andetag, det lugna och självklara i sömnen gör mig trygg.

Tänk, att andas tillsammans. Att andas ut.

Vilken urkraft…

7 reaktioner till “Tänk på att andas

 1. Hi Evelina, it’s good that you discover these new things.

  There really are too many things that we do not know, one of them is the correct way to breathe, there is a whole new world there, even for your insomnia it is very beneficial, in a place as pleasant as where you live, also, in your times of walks practice ”consciously” the breathing, and discover ”the memory of yourself”…
  it’s very good…

  You look very good in the photo, besides that to see you so shelter, I get to feel cold!!, ha ha ha…

  Have a good rest and a great day tomorrow.
  a hug, fernando.

  Gillad av 1 person

  1. ”Discover the memory of yourself” how beautiful it sounds… I can do that. What a lovely challenge!

   Haha, you might need the feeling of being cold now when it’s so hot where you live 😊 I prefer the cold and sunny days during the winter, the grey and gloomy days tend to crawl under your skin and suck the energy out of the very marrow of your bones…

   Have a nice weekend!
   Hugs!

   Gillad av 1 person

   1. Hello, if it’s like you say, a beautiful challenge, it’s the ”challenge of change”, and it’s something very personal…

    if today more than ever I need the sensation of cold, at least for me, I like more of the winter days, it is more tolerable for me…

    A great weekend for you too.
    Hugs.

    Gillad av 1 person

 2. Jag som ägnar mig en del åt meditation vet hur mycket kraft det finns i andning….och inte bara kraft. Det finns så mycket mer.
  Och att stå emot kliet. Testa 🙂 testa att andas igenom det. När jag gick i behandling för alkoholism pratade vi mycket om impulskontroll, det viktigaste först, mindfulness och mycket. Vi fick föra dagbok över vårt sug. När kommer det? Var är jag då? Vad gjorde jag åt det och när gick det över? Ditt kliande är ju inte samma sak men det kan ändå vara intressant att ha kontroll över det, motstå impulser och sånt. Intressant inlägg i alla fall.

  Gillad av 1 person

  1. Det skulle inte förvåna mig det minsta om mekanismen är densamma vid kli i tänderna som vid sug efter alkohol. Jag har jättesvårt att inte rusa ut och gå när det sätter igång och om jag tvingas vara kvar i en sådan situation så slutar det ändå med att jag går så nog är det starkt alltid. Men visst, jag har fått ett verktyg så att jag kanske kan göra annorlunda och det vore mesigt att inte prova. Jag ska definitivt göra flera ärliga försök. Vem vet, jag kanske lyckas med något skithäftigt? 😊

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s