Vidar har tältat!

När det inte finns någon som helst bra anledning till att gå ut och tälta finns det ingen orsak att låta bli…. Så fungerar jag, på ett ungefär. Ryggen krånglar fortfarande och den stukade foten tycker att några längre promenader är rena dravlet och dessutom visade väderleksrapporten att det skulle regna hela natten. Det är tvärmörkt vid åtta och jag har aldrig satt upp tältet på egen hand förut, alltså gick jag iväg med minsta marginal för att hinna sätta upp det innan det blev helt mörkt.

Jättenöjd med mig själv gick jag iväg och tänkte att om det blir omöjligt så får jag väl gå tillbaka hem igen.

Det blir sällan mycket svårare än man gör det till. Jag hade med mat till hunden, té och choklad till mig och varma kläder. Vad kan gå fel, liksom?

Det kändes en aning skumt att gå förbi kantareller och andra fina matsvampar utan att plocka dem, men med fjorton kilo packning på ryggen är man inte så smidig. Det är fantastiskt hur mycket allting väger. Jag hade visserligen med mig en stor termos té och på tok för mycket vatten, men det är ändå svårt att minska vikten. Allt det andra kändes nödvändigt att ha med sig.

Jag var jättenöjd med mig själv när tältet väl var på plats. Det är såååå enkelt att sätta upp att det inte gjorde så mycket att jag inte har någon vana eller att jag knappt såg något. Högsta betyg i hanterbarhet alltså.

Därefter gick vi en kort promenad och jag övade på att busvissla utan att använda fingrarna för att skrämma iväg eventuella djur som inte är så bra att överraska alltför mycket. Det gick faktiskt riktigt bra så snart kan jag nog vissla sådär som en riktig cowgirl som föser kor. Man vet aldrig när det kan komma till nytta…

Pannlampan hade jag glömt att ladda batterierna på så det ljuset sparade jag på då gott det gick. Oftast går det bra ändå, men tältets dragkedjor och tandkrämen kan bli lite svårt att hitta utan ljus.

Natten då… Jo, nog regnade det alltid och blåste ganska friskt emellanåt, men platsen jag sett ut är skyddad mellan täta granar och tältet stod emot regnet helt. Det enda jag inte räknat med var att tältets golv inte är vattentätt och att hunden visade sig vara mer frusen än jag trodde. Alltså fick jag stoppa ner honom i sovsäcken också och ligga sked så gott det gick på liggunderlaget. Han slocknade som ett ljus i min famn och jag upptäckte att det är omöjligt att själv få någon sömn när han ligger och drömmer att han springer…

Det kommer nog att dröja ett tag innan jag vant mig vid att sova i tält och inte i vindskydd, men det är lite mysigt ändå på något vis. Fast det är lika skönt att krypa ut ur tältet på morgonen igen.

Vidar var ännu tröttare än jag till en början och hade ingenting emot att jag bäddade ner honom i sovsäcken medan jag pysslade med morgonbestyren.

Tvärtom tror jag att han snabbt skulle kunna vänja sig vid att få frukost på sängen varje dag. Men det får man nog bara när det är ens allra första gång i tält.

Ganska snart efter frukosten rev jag lägret och så traskade vi hem igen. Det var tillfälligt uppehåll i regnandet så jag passade på. Väl hemma igen bubblar det av glädje inom mig, nu vet jag lite mer vad som behövs och hur jag ska ordna saker och ting lite bättre. Kan knappt vänta tills nästa gång!!

5 reaktioner till “Vidar har tältat!

 1. Hi Evelina, wow, that’s fine, go little by little practicing, but still if you live where you have all that forest, much better…

  You look very funny with that equipment, and yes, it’s amazing how that backpack weighs with everything you put inside, I know from experience, ha ha ha…

  How is your back behaved? It is good to try it in this way, to write down the things that are needed, it is always good to have two lanterns, you never know…

  Vidar looks very nice breakfast, and well wrapped, ha ha ha, Ugh, I can not imagine trying to sleep with a dog that dreams of running, ha ha ha, at least it does not snore?, I think, ha ha ha…

  Have a good night, and a great day tomorrow.
  a hug, fernando.

  Gillad av 1 person

  1. I’m very spoiled when it comes to the forests. I only have to go out the front door and there it is… Lots of places to stay overnight in a tent.

   My back wasn’t the most painful part of my body, surprisingly enough, so I have to rearrange my training programme. But no stress, I have a foot to take care of first…

   I’m not afraid of the dark, and most of the time I walk without a lantern and do most of the stuff I have to do without a lantern too. The rest can wait until daylight. But yes, there are certain times when you definitely need light, I agree.

   I love that dog and would carry him to the end of the world if I had to so having to sleep with him in my arms was not a difficult choice, even though my nostrils were full of fur in the morning, haha. And I was the one snoring…

   Have a nice Sunday!! Hugs 😊

   Gillad av 1 person

   1. it’s good that everything is going well…
    now I understand why Vidar looked so exhausted in the morning, poor, you snored all night, ha ha ha…

    you have a good night.

    Gillad av 1 person

 2. Wohooo! Grattis. Det blir bara bättre och bättre. Man lär av sina misstag. Om du någongång har råd att köpa ett litet gaskök på Biltema så är det perfekt. Väger inte mycket och så kan man koka te på plats. Annars kan man ha en enda triangaköksgryta med och koka över öppen eld. Men vad kul att tältnatten blev av och att det blev lyckat trots regnet.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!! Jo, det känns rätt skönt att göra de första misstagen på hemmaplan så att man i värsta fall kan traska hem igen.
   Jag har faktiskt ett gammalt trangiakök sedan jag var liten men hittar inte flaskan till t-spriten så antingen får jag investera i en gasbrännare eller köra vidare på det gamla billigare viset ett tag till. Det lutar åt det billiga alternativet än så länge. Tack för tipset i alla fall!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s