Under ytan

För ett par veckor sedan satt jag och pratade med några killar som beskrev känslan av att simma på djupt vatten. Någon började lite försiktigt med att han inte alls var bekväm med att inte kunna se vad som fanns under ytan. Det var som att trycka på en knapp, de andra föll in med klara rysningar och så småningom bröt alla ut i skratt när möjliga tåätande gäddor hade förvandlats till blodtörstande krokodiler av T. Rex-storlek. Alla var rörande överens om att under ytan finns det ännu ej identifierade monster och det är ofantligt otäckt att simma mitt ibland dem.

Jag blev så förvånad.

Själv älskar jag att vada ut vattnet som först är honungsgult och sedan sirapsvarmt för att mörkna allt mer och sedan sjunka ner i det sammetssvarta stora vattnet. Att simma under ytan och lyssna på de förvrängda ljuden och inte se annat än det som är alldeles runt min kropp är som att titta ut i rymden fast att på samma gång befinna sig mitt i den. Att vara där inga människor är och låna en annan värld för en stund.

Ännu bättre då att göra det på natten. En ljum sensommarnatt och spegelblankt vatten som stilla viskar i strandkanten. Det finns inte någon bättre känsla än att få dyka ner i det. Djupt, tills lungorna spränger och sedan låta sig lyftas tillbaka upp till ytan igen av kroppens flytkraft.

Nä, där jag simmar finns inga urtidsmonster. Där finns sammet i olika nyanser och honungsljus i vattenbrynet. Om nätterna leker månen bland krusningar på ytan och väcker sländorna som somnat på vasstråna. I djupa vattnet finns stillhet och ro, en rymd större än universum och en sammetslen famn.

7 reaktioner till “Under ytan

 1. hello Evelina, interesting story, do you like to swim at night?, I think it really is another world, it is very interesting to me, when I have seen documentaries from the ocean, see the stingrays, (they look like birds of the sea), when they take flight like eagles, and with the momentum they leave their world for a few seconds, and fly through the air to fall back into the sea, there are filming that have been made of that event at night, and literally for a few seconds they fly through the air, and you see the light of the stars in the sky, next to the light of the moon…

  Maybe for another person does not mean anything, or see it as entertainment, but it is very interesting if you see it more deeply, there is something there, they are not silly, they know what they do, I do not want to expand, I think you understand…

  We are like stingrays, within our limitations, we also want to leave for a few moments of our world, and surprised discover, outside our comfort zone, something that is infinite, immeasurably unknown…

  a hug from a distance, fernando.

  Gillad av 1 person

  1. Swim at night is like breaking the limits of my existence, just like when galloping like crazy does or standing on top of a mountain looking out on the beauty of the world.

   I believe that under the surface, aswell as deep in the forest a dark starless night, the only thing you will meet is what you bring with you.

   It’s a different story in the wide oceans of course, but since we were talking more deeply…

   I hope you’ll have a nice weekend!

   Gillad av 1 person

   1. excellent experience, not all or most people will never have the courage to see themselves…

    Gilla

 2. Okaj, bara å gå ner på bryggan och stampa på isen så lyser den blå.
  Förövrigt populärt bland dykare. På hösten brukar de komma.

  Gilla

  1. Skulle gissa att du bor vid kusten 😉 För mig är det inte ”bara” att gå ner till bryggan eftersom mareld finns i saltvatten och jag bor i inlandet. Men jag får absolut ta och åka till någon brygga en höst och se om jag också får uppleva det 😊 Känns som att det vore lite fränt att se självlysande is.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s