Slåtteräng och hopkok

Vilken helg! Den försvann lika fort som den kom. Jag hade tänkt massor och planerat att främst packa ännu mer av mina saker, men jag har lite lätt att ryckas med av annat, så när en vän ringde och undrade om jag ville följa med till slåtterängen som slagits med lie i flera hundra år hade jag svårt att säga nej. Regnet tätnade ju längre upp på kullen vi kom men det kändes ändå behagligt på något sätt.

Det var en stilla och mjuk dag och en märklig känsla att stå på en plats som i flera generationer brukats på samma vis. Nu är det främst för att bevara artrikedomen som man fortsätter att slå gräset med lie, men förra årets torka innebar också att det blev ett tillskott av foder till en lokal bonde.

Om inte traktorn bullrat så och skakat upp strängarna av gräs till sin lilla bur bakom sig och våra moderna kläder kunnat tänkas bort så hade jag nästan klarat att låtsats som att det var för länge, länge sedan och att det strax skulle vara paus en stund för att fika tillsammans innan höet skulle lastas in i ladan.

Men traktorn bullrade på och räfsorna med plastdetaljer gjorde det svårt. Vissa tog en lite annan typ av paus, med pipa. Det gick nog bra det med, men jag forsatte att drömma om bullar och mjölk i kanna.

Alltså kunde jag inte låta bli att bjuda hem min kompis på té och misslyckad kaka när hon räfsat klart.

Jag hade förstås smält fullständigt för de små hästarna som man var tvungen att passera på vägen fram till slåtterängen och drogs tillbaka dit snarare än till att räfsa gräs. Det verkade de andra vara så mycket duktigare på än jag.

Så jag passade på att stanna hos dem en liten extra stund innan jag begav mig hemåt, tills en av dem började äta på min jacka och två andra mumsade friskt på mina skor. Då tänkte jag att det nog blev bäst om jag gick så att inget väsentligt blev uppätet eller bara trasigt i största allmänhet.

Min kompis satt lite senare vid mitt köksbord med spruckna blåsor i händerna och tindrade med ögonen. Det är så mysigt, sa hon, nästan som när vi var små och kom hem efter att ha varit ute med Friluftsfrämjandet i vad som kändes som en hel dag och ändå hade hela dagen kvar.

Sedan tog hon en försiktig tugga av min misslyckade kaka och utbrast; den är ju jättegod! En sån här kommer du aaaaldrig att kunna göra igen!

Vi skrattade sådär som man bara kan med en vän som man varit vän med så länge man kan minnas.

På kvällen visade det sig att jag i alla fall kunde göra misslyckad plommonmarmelad. Det blev snarare sylt av den och man får fullt upp med att försöka att parera så att den inte rinner av smörgåsen när man äter. Men det kanske går att rädda den på något vis, koka om den till exempel.

På söndagsmorgonen tyckte Vidar att han hade fått alldeles för lite uppmärksamhet den senaste tiden, han hade ju för all del varit ensam ett par timmar dagen förut och jag hade stått med näsan i ett par grytor med plommon en bra stund efteråt. Så han löste det problemet helt på egen hand. För om man ålar sig upp i sängen så varken märks eller syns det något speciellt och om man dessutom stämmer in färgmässigt till resten av sängkläderna så kan det ju bara inte bli fel. Tyckte Vidar.

Så han fick en extra puss på nosen och lite bus.

Jag hade lite dåligt samvete när jag gav mig ut på ridtur, men samtidigt var det precis just det som min själ verkligen behövde. Vi hade tur som hade uppehåll under hela ritten och hittade dessutom ganska ordentligt med svamp. Så jag fick lunch i två dagar i rad. Det är också en sorts lycka som inte går att köpa för några pengar i världen. Gula kantareller och ett par Karl-Johansvampar som trollas till pastasås gjorde mig mjuk i hela kroppen.

Vidar då? Jag kompenserade honom med extra mycket lek, ännu mer gos och ett extra knäckebröd.

4 reaktioner till “Slåtteräng och hopkok

 1. ha ha ha… what a good day, and the cold weather was better to do that job, good looks of a whole country girl!
  Luckily you ran away from those little horses, maybe, you were impregnated with the smell of grass, and it made them want to try to bite you, the video was great ha ha ha…

  Vidar killed me with that look, what could you say? I agree that he completely mimics the bedding.

  Do you see that you have a good hand in the kitchen? Maybe you just need to pay attention to the preparation time, to have much better results, your friend has good taste, I pass the test!!!

  When I saw that man with a beard in the grass, I could not help remembering a character who appeared in an old series on TV, the dukes of hazzars (Uncle Jesse), was instantaneous, I don’t know if you met that series in your country…

  https://vignette.wikia.nocookie.net/doblaje/images/2/2a/TheDukesofHazzardSerie.jpg/revision/latest?cb=20091215201709&path-prefix=es

  What a great weekend.
  Have a good night and have a great day tomorrow.
  A warm hug for you.

  Gillad av 1 person

  1. It was a great weekend even though autumn came early this year.
   I’m sure those little naughty horses would have chewed me up completely if I had stayed there a while longer. But they are completely irresistible, haha.

   I definitely have to pay attention to everything I do in the kitchen, but perhaps not all at the same time… But I must admit that the bread I made was ridiculously good. I will just have to get a bigger bowl until next time…

   I can’t remember ever watching the Duke of hazzards but I can clearly see what you mean. The similarity is almost ridiculous, hehe.

   Warm hugs to you too.

   Gillad av 1 person

  1. Det är supermysigt när det dyker upp sånt där helt spontant, men efter att ha sommarjobbat mitt ute i ingenstans som tonåring så tycker jag att det är minst lika skönt att inte behöva stanna kvar tills allt är klart utan bara plocka russinen ur kakan.

   Jag kanske är halvbra i köket, okej då…haha, men mat och bröd är jag bättre på än kakor. Det är så petigt med kakor, känsliga typer det där. Och det är faktiskt första gången som jag misslyckats med marmelad, så det kanske inte var så farligt heller, när jag tänker efter… Men tack för peppen! Ibland behövs det 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s