Gränsen är nådd

Det tog lite tid innan jag äntligen fick tummen ur och provade det nya fästingmedlet som jag hittat receptet på på nätet. Det är flera stycken olika eteriska oljor utblandat i vatten och det doftar ganska starkt av det. Katten skrynklade ihop hela sig som ett dragspel och vände på klacken och drog iväg från otyget när han kände doften på min hand. Det bådar ju gott, tänkte jag glatt och sprayade både mig och hunden så att det stod ett moln omkring oss. Vidar ruskade förstås av sig hälften, men jag var nöjd ändå. Fyllde på lite extra för säkerhets skull förstås.

Vi gav oss ut på testrunda och var gör man sånt bäst om inte i högt gräs?

Vidar sprutade av energi och skuttade glatt fram och tillbaka så att gräsfröna stänkte. Suveränt! Sist vi gick där samlade han på sig ett fyrtiotal fästingar, vilket konstigt nog verkar vara standard när vi är ute. Eller om det är så att jag inte hinner med att plocka bort de andra innan de borrat sig fast med sina käkar i hans skinn. Det vet jag ju förstås inte.

Nåja… Väl hemma igen började jag söka igenom hans päls och kom fram till att antalet reducerats med hälften. Ett tjugotal alltså. Om det var en slump eller tecken på att medlet verkade går ju inte att avgöra på ett enda tillfälle så jag hade i bakhuvudet att jag skulle ha lite mer tålamod och prova någon mer gång. Men så gick jag igenom honom lite extra noga, så som jag tagit för vana den här sommaren, och hittade flera som kalasade skamlöst på hans blod. Det, tillsammans med att jag själv haft några stycken på mig den senaste tiden gjorde att jag till slut gav upp och tog fram det vanliga medlet åt honom, det som man droppar i nacken. Nu har jag experimenterat klart med giftfria varianter. Gränsen är nådd och jag orkar inte med att ligga på knä och leta blodsugare i flera timmar varje dag. Det är heller inte värt allt hans kliande och bitande och obehag när jag tar bort de som sitter fast och definitivt inte alla de som han delar med sig av till mig. Nog är nog.

Nu hoppas jag bara på att han inte ska må dåligt av det andra fästingmedlet. Det är som att välja mellan pest eller kolera. Men nu håller jag tummarna för att det ska bli bra till slut. De eteriska oljorna får jag väl använda i tvätten eller något annat onödigt. Det var i alla fall värt ett försök…

11 reaktioner till “Gränsen är nådd

 1. Hi Evelina, it really is quite an adventure to deal with ticks, ha ha ha…

  I would have loved to see the expression of the cat to feel the smell of your hand with the oil, I imagine it ripping from horror, ha ha ha…

  I see in the video the amount of mosquitoes that fly around, surprising…

  have a nice afternoon…

  Yesterday I replied several times to your publication, but I do not know why my answer is not published, maybe the page has some problem, I do not know, I hope this publication is received… I hope that problem is solved…
  how Can I let you know if what I’m writing does not appear?

  a hug, fernando.

  Gillad av 1 person

  1. Hi there! I’m so sorry for your inconvenience about trying to post a comment. I didn’t have a clue. But give me a not about it on my Facebook-page next time and I’ll try to fix it! Thanks for telling me 😊

   Haha, the cat really disapproved, but he’s recovered now and is lying close to me snoring loudly. I guess that I’m forgiven.

   It’s not mosquitoes in the video, only flies. The mosquito-infested days and nights has passed, finally. Now is the time for those horrible elk-flies instead, but they only appear in the forest and are terrible at flying, haha. They bite off their wings after they land on you and try to snuggle up as deep in your hair or under your clothes as possible. They actually make me shiver with discomfort…

   Hugs to you!!

   Gillad av 1 person

 2. Ja allt som är miljöriktigt är inte bra rent funktionellt eller praktiskt. Och om det då inte funkar. Är det ens miljöriktigt att tillverka det då det förmodligen går åt energi, plast med mera? Det kanske de inbitna miljömupparna ska fundera lite på 🙂

  Gilla

  1. Nu var inte min tanke i första hand att jag skulle vara miljömässigt korrekt, även om det också ligger mig varmt om hjärtat, utan tanken dök upp efter att katten blev så sjuk att han skulle ha dött om han inte fått veterinärvård efter att han fått fästingmedel inköpt på apoteket. Därefter köpte jag ett pulver som säljs som kosttillskott och blev knäpp av oro efter att jag insåg att medlet tillhör produkttyp 19 enligt Kemikalieinspektionens föreskrift, alltså ett gift det också. Jag vill helst inte ge någonting till mina djur som gör dem så sjuka att de dör så att använda eteriska oljor och äppelcidervinäger, som ändå tillverkas och använd i andra syften kändes inte alls konstigt. Det är lätt att glömma bort att penicillin är vanligt mögel som en nisse upptäckte av en ren slump på grund av ett öppet fönster (även om min gissning är att hans lya var så tjock av mögel och bristande hygien att han var tvungen att ha fönstret öppet för att kunna vara i rummet) så jag har inga bekymmer med att testa alternativa metoder. Men alla gillar vi olika.

   Gillad av 1 person

  1. Tack!! Jag tror inte att jag släppt tanken helt riktigt än, men det får nog vänta tills nästa säsong om jag ska testa något nytt. Kruxet är ju lite att man inte vet hur länge effekten varar med alternativa medel. Det kanske funkar jättebra i en timme, men jag som är ute i två eller tre…då får jag bära med mig det medlet också. Nja, inte så poppis 😅

   Gilla

   1. Okej då, jag får ge det ett nytt försök 😅 Alla sätt är bra utan de dåliga… Parfymfabriken är totalt verkningslöst på fästingar konstaterade jag matt idag…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s