I detaljerna

Detaljer fascinerar mig. Ljus- och skuggspel, färger och skiftningar. Jag älskar att se på kaskaden av vattendroppar och regnbågar som bildas i bråkdelen av en sekund när Vidar ruskar av sig vattnet efter att ha hämtat pinnen i vattnet.

Det har blivit väldigt mycket badande den senaste tiden. Varmaste maj på 250 år och till och med jag kan vara i vattnet en halv evighet utan att frysa. Så det har blivit många små regnbågar i vattenkaskaderna kring Vidar….

Idag orkade jag inte med att leta upp en någorlunda avskild plats att ta med honom till. Människor vallfärdar till stränderna på helgerna och det blir lätt trångt. Jag är inte så förtjust i trängsel.

Det är lätt att bli distraherad av mängden mygg, som också verkar slå rekord den här våren men faktum är att det just nu finns massor av olika sorters sländor som far omkring här också. De är så kvicka att det är lätt att missa dem helt, men idag hade jag turen att komma ganska nära.

Jag vill bara fortsätta att titta och titta och titta. Men de stannar aldrig så länge att man hinner det. Förutom idag. Vidar hittade en som hade kraschat i gräset strax intill där jag satt. Först trodde jag att den var död och tänkte slänga iväg den, men så såg jag att den frenetiskt försökte tugga på ett grässtrå. Min första tanke var att den var hungrig eftersom den var så slapp i kroppen, hade slagsida och verkade helt kraftlös. Men jag kunde inte gärna jaga reda på något att äta åt den så jag chansade på att den var törstig.

Gissa om den drack?! Jag trodde inte att något så litet kunde suga i sig så mycket vätska, men den var som en svamp, och ju mer den fick i sig desto stadigare blev dens grepp om mina fingrar. Efter en stund torkade den av sig i ansiktet och började vibrera snabbt, snabbt med vingarna, så snabbt att det uppstod ett litet dovt hummande ljud om dem och plötsligt lyfte den och for iväg med vindens hastighet.

Jag var lyrisk. Jag hade fått titta och titta på den lilla varelsen mycket längre än jag kunnat drömma om och suga in alla små detaljer som var en del av den. Allt från de små, små pupillerna till vingarnas komplexa mönster. Jag kanske är tokig på riktigt som blir lycklig av sånt där, men jag bjuder på det. Den fick en liten stund till att flyga sin fantastiska flykt här på jorden och jag fick en halvtimmes studie i detaljer. Kan inte bli bättre!

Vissa ställen här omkring ser nästan ut att vara djungel med sin vegetation och täta växtlighet. Här kan man också frossa i fler detaljer, det vackra gröna som bara blir mer intensivt i det silade solljuset mellan träden. Det kanske inte är så dumt ändå, att värmen har fått mig att stanna upp en stund och sitta ner och ta in det som finns runt omkring i den närmaste omgivningen. Allra närmast kan vara det som man så lätt missar.

Nu har vinden stillat sig för kvällen och fåglarna är nästan helt tysta. Det blir knappt helt mörkt på nätterna nu och värmen är kvar längre om kvällarna. I några veckor till är det ljusaste ljusa det som dominerar. Så härligt!

Välkommen vackra juni! Hoppas att dina detaljer fortsätter att förgylla dagar och nätter!

3 reaktioner till “I detaljerna

 1. hello Evelina, the whole life and the world of relationships between people, is really made up of details, that most of the time, we overlook…
  beautiful photo of the dragonfly…
  Here also changes have been noticed in the stations for a few years. It’s raining very little, almost nothing really, today it’s been very cold, I do not even tell you at night, ha ha ha… enjoy your beautiful spring days…
  a hug, fernando

  Gillad av 1 person

  1. Let’s get absorbed by details! Haha 😉 I can’t help it. It happens all the time… If it’s not too many things happening at the same time, then it gets all blurry.

   Sorry to hear that the weather has been crazy where you live too. This winter we had more snow than usual and spring turned into a Mediterranean summer in a blink of an eye. Strange.

   Do you get sub zero temperatures a lot? I guess that it’s common up among the mountains, but closer to the ocean?

   Gillad av 1 person

   1. I agree with the details, ha ha ha…

    with respect to the weather, it is really altered everywhere, it is so evident that it is even hidden and banalized so that the great majority does not even notice the obvious… it is really worrying, in short, it is a long issue…

    Here they do not make subzero temperatures like where you live, only in the extreme south, I live in the central zone near the mountain range, the ocean is about an hour and a half away, for example today I think the minimum was -1° and the maximum of +11°, and tomorrow will be a minimum of +2° and a maximum of +13°, but it is a cold that burns, ha ha ha… the great absence has been the rains…

    although I must confess that the winter where you live must be truly brave, ha ha…

    Have a good day, greetings.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s